Nuffnang

Monday, November 24, 2008

Blues

Siapa yang mute volume controller pc/laptop, tlg kasi on. Baru korang tau kenapa aku letak posting kali ni Blues. Yup, fav music aku BLUES. Walaupun aku suka Rock, tapi tanpa Blues maka tiada lah Rock. Bues adalah root kepada Rock music. Itu yang aku tau...

Blues adalah luahan rasa yang terpendam dalam hati, jiwa yang diterjemahkan melalui music. Dulu music blues ni org kulit itam je yang layan. Salah satu cara diorg luahkan apa yang terpendam dlm jiwa diorg. Masa tu dizaman diorg jadi hamba abdi. Masa tu blues didendangkan/dimain secara sembunyi. Tak bleh terang terang ooo...Kira underground la. Dah lama dah Underground scene ni kan...Sejak zaman dulu dah ada dah...

Kenapa aku suka Blues?...sebab solo gitar tu. Ada jiwa. Kalau tgk blues guitarist ni goreng..perghhh..layan beb. Setakat ni aku penah tgk Eric Sardinas live...kat Konsert Rentak Asia. Kira macam WoodStock la. Aku rasa tahun 99 atau 2000 masa tu buat kat Bukit Jalil. 2 Hari 3 malam beb...G3 turun. Eric Johnson, Steve Vai, Joe Satriani...closing..walaupun x dpt buat full performance, tapi ok la. Masa tu tgk Eris Sardinas main (show petang) perghh..siap goreng solo dgn api menyala kat gitar tu!!!...Local guitarist plak...syiok layan MatNor Hendrix (otai ni dressing macam Jimi Hendrix) & Julian Mokhtar Blues Gang, goreng Still Got The Blues..perghhh..layannn...

Ok la..enuff story 'bout blues...korang layan je...pada yg x minat blues korang mute je la volume pc/laptop korang tu...hahahah...

6 comments:

i.am.belle. said...

i love the 3G. cool!

Muhammad Nazeef said...

my dad love blues and jazzrock..hehe~
anyways, maner satu blog yg aktiv nie?..cam byk jer?
im linking this blog k~

corneamelayu said...

belle-3G ke G3? 3G tu bukan ke technology?...3rd Generation Technology.

Nazeef-mmg byk blog. Poyo je semua tu. yg aktif satu ni je...

Muhammad Nazeef said...

oh plak da~hehe~

i.am.belle. said...

HAHAHA.. G3 la.. jarikusengal
.lol>ME

alah samer je maknanya.. 3 greatest guitarist.lalala

liyana said...

abg poji..tmbh la shout box..senang sy nk menyanyi-nyanyi... lalalalalaaa d[^_^]b