Nuffnang

Saturday, February 7, 2009

Senjata


Inilah senjata senjata aku. Satu Canon SLR, senjata yang dah terlalu lama aku tak gunakan. Aku beli second hand je tu. Lama dah. Kalau x silap, ak
u beli 6 tahun dulu. Memang aku minat tangkap gambar. Tapi tak pandai nak tangkap gambar. Kalau dulu guna Canon SLR, jenuh la. Banyak gambar jadi sampah. Banyak pakai modal. Tu kalau korang tak tau apa benda yang kaler kuning tu, Haaaa...tu la gulungan filemnya. APS Cartridge Film. Modal tinggi main APS ni...kalau x blaja, xde skill..kompom tak mampu nak teruskan minat. Macam aku la...sempat layan 6 bulan je...lepas tu, simpan dalam almari....tak mampu...

Satu lagi, Nikon D80 DSLR. Aku beli siap dgn lense 1
8mm-135mm, Speedlite SB600, 2GB memory, tripod, beg. Siap dapat brg percuma lagi..iaitu buku manual, cd, charger & plastik CD...hehe...harga super murah...aku dah survey habis satu KL....Thanks to Uncle Alan Tang, Kompleks Kotaraya.

Aku kidnap HBY & Yuzle pi Kotaraya beli D80 ni lepas kerja. Ada gak buat percubaan utk culik Asnol sekali, tapi x berjaya. Terima kasih byk jugak pada HBY & Yuzle sbb follow aku...Tima kasih lapan belas ratus ribu kali pada HBY sebab tlg bagi pendapat & tumpangkan naik kete Korea dia pegi Kotaraya...heheh

Sampai kat kedai Uncle Alan, aku sempat usha kat kedai 
sebelah, last tanya harga. Kompom, Uncle Alan kasi harga paling best in town, maybe in Malaysia...Tengah duk belek-belek D80 tu, dtg satu geng nak beli D90...Erkk...!!!...model yang aku nak belisebelum ni!!...terkedu gak la...sambil pasang telinga apa yang geng tu cakap2 dgn pembantu Uncle Alan, aku dpt rasa geng ni ada bawak org yang dah biasa dlm photography...aku mulakan teguran...kompom..ada photgrapher!!..Bukan saja photographer malah dia jugak Creative Director. Azrul nama dia (website dia ). Ada lagi sorang yang aku bleh mintak pendapat selain HBY.

Lepas bayar, balik opis. Buat apa yg wajib, makan makan...start moto gerak...atas moto aku plan nak belek belek D80 snap la beberapa shot. Sa
mpai umah pukul 10 mlm...buat apa yg patut..on Apple, baring jap...sedar sedar....dah pagi Sabtu dah!!!!...hehehe...nak buat camana..mlm sebelum tu aku x bleh tido....(baca post sebelum ni kalau tak tau...)...

Malam ni ingat nak round Putrajaya, test D80. Tapi t
ak jadi. Aku blum usha betul2 lagi D80 ni fungsi nye cemana. Handling tak sama mcam Canon. Focus point x sama. Byk benda yang tak sama. Sblm ni guna SLR Canon, seskali layan DSLR Canon HBY...so aku dah terbiasa dgn Canon. Skang guna Nikon..serius beb...x sama...sib baik aku beli 2 minggu sblm pegi Photocamp 4..
.!!!...K la...kali ni xde shot dari D80..yang ada shot dari K800i...huahahahhaha...aku nak baca manual plak...

10 comments:

aYu said...

wahhh..tahniah abg pojie atas pembelian senjata baru..mmmmm nanti simpan 1GB untuk gambo sy ek!!! wakakakakakaaaaa...
xleh geng ngan bobong arr..cos bobomg pakai canon..

the elf said...

corneamelayu,

tahniahla ye. semoga berseronok di photocamp nanti. er..saya bila2 pon free kalau nak jadi model. hahahahah

apisz said...

tahniah...nnt buat wedding kaw2 ye..bagi cepat balik modal...nnt mesti gadget semua nak upgrade lg...sbb kit lens d80 tersangat lemau..semalam kitorg (PSDC) baru je balik dr putrajaya shoot kat sana...

hedgebeewhy said...

wah ...smua smua ucap tahniah, akupun nak ucap tahniah...nanti boleh blajar buat hdr plak.

arghzernol said...

Tahniah jugak.. semoga kau dapat mengubah Bangsa Melayu dengan gambar2 kau nanti..

corneamelayu said...

tima kasih semua...saya x sediakan teks ucapan pun utk anugerah ni...hehehe..

apisz - korang ada pegi taman warisan x mlm semalam?.sbb aku jumpa geng bawak dslr reramai kat situ mlm td...

Hidemichimomotani said...

pehh...terkebil-kebil aku membaca posting ni sambil air liur meleleh!

Tahniah, bro...aku menyusul kemudian. Cepat lambat tak tau. Belajar sungguh2 kat photocamp, nnt leh ajar aku pulak!

apisz said...

ha'ah..geng2 kami la kat situ..nape tak tegur???

corneamelayu said...

masalahnye apisz, aku pun x tau tu geng psdc...hahaha...ko perasan x aku satu famili dgn anak kecik sorg sthn lebih sorg lagi 5 thn?...lepak makan kat area pagkin masa korang nak blah tu...amili aku la tu...memula aku nak port dkt dgn meja korang, tapi aku tukar sbb takut anak aku langgar camera yg dok atas tripod tu...
ramai ek masa tu...sambung 4 meja kalau x silap...

- - - - -- - APISZ- - - - - - said...

betol ar kat situ..kami sambung meja..

http://www.photosantai.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=477&start=70

cube tgk link tu...gambar time mkn tu...

nnt join la PSDC...kami semua happening..dlm PSDC ramai org2 tua n org2 lama..serius tak sama cam forum lain...

(^_^)