Nuffnang

Sunday, February 8, 2009

Hasil Pertama

Focal Lenght: 52
FNumber: 5.6
Eposure Time: 1/40

Fnumber: 5.6
Exposure Time : 1/60

Focal Lenght: 48
FNumber: 4.8
Exposure Time: 1/80


Ada byk lagi gambar lain yang aku snap. Tapi x berapa nak best. Xpe, lain kali aku masukkan bila aku ada masa lapang, selapang lapangan terbang.

Aku rasa syok amik gambar bebudak. Maybe aku nak focus pada amik gambar bebudak je as main subject. TPE kata kena pilih niche, macam Saiful Nang, dia focus pada Wedding. Aku plak nak focus pada apa saje yang berkaitan dgn bebudak. Birthday ke, Sukaneka ke...apa saje la...Tapi tak bermakna subject lain aku tak nak amik gambar...Tgk la nanti camana, tapi buat masa ni...Bebudak la niche aku....

HBY & TPE- amacam?..ok tak niche tu...?
Geng lain, silakan kalau anda nak komen...kritik, kutuk, lalala...semua dialu-alukan...no hal..

12 comments:

sayang95 boutique said...

laaa..tak nak nak ambik gambo budak jer..abis cam mane ngan ktaorng ni (includ TPE skali)Makcik Budak2..???

hedgebeewhy said...

pada pendapat akula...niche ko tu ok tak de masalah tapi kalu dari segi bisnes wedding lagi boleh buat duit. Sebab wedding org sanggup bayar mahal mahal. Lagi2 kalu kalu somebody punya wedding.

the elf said...

saye sokong niche en.corneamelayu. memang sekarang ni tak ramai yang capture gamba bebudak lagi. so its a good start. Kena willing to take risk. Parents skang ni willing to spend money ape on anak2 nye gamba. With time and patience mesti menjadi.

yes, HBY memang wedding duit masyuk, tapi bolehkah korang compete dengan CandidSyndrome,PreetyPictures etc etc. if korang nak jugak venture into weddings, then itu pon kena cari niche jugak. but capturing kids/toddlers memang tak nampak lagi lah. mungkin dah ade tapi tak banyak.

suggestion lain, tangkap gamba ibu2 mengandung, outdoor session etc. fikir-fikirkan lah. saya sedia jadi business development manager untuk company kalian. heh

corneamelayu said...

hallo incik corneamelayu.. terdapat komen di situ..

syg95, - makcik2 budak..pun bleh gak kalau nak diambil gambarnye...

hby - aku x lupa rancangan kita...asal masyuk je...

tpe - yup, btol komen anda..susah nak lwn CS..tapi kna cuba jugak utk join the industri...sokongan anda juga menyemarakkan semngat ...BD manager?..boleh...apa kata hby..

azrulsham said...

re : tq sbb komen n jenguk2 rumah buruk saya....yup, kita jumpe aritu kt kedai uncle bersopan santun....

tips - shoot aje ape2, sbb skop fotografi ni sgt luas....dari ctu org akan menilai hasil kerja kita...mmg rmi wedding photog, tp blum ramai yg tahu mem'fotografi'kan wedding....

clik here ~ http://embunpagi.fotopages.com/?entry=1787868&back=http://embunpagi.fotopages.com/?page=0#CommentsTop

school of thoughts said...

usaha tangga kejyaan... aku ske gambar budak. kalau inilah pilihan ko bang, aku setuju sbb ko senang je nak amik, dah ada 2 budak kat umah ko. amik la time dia suke2 main dpn umah ke, tgh dia lepak2 berdua ke... cute giler... then, pasni ko leh tau kerenah budak smse mengambil gambar. ye. gambar ibu2 mengandung pun best.

apisz said...

betol..mcm2 leh buat...yg syok, hobi bleh buat duit....baru bleh beli gadget best2....

nice shoot..beli la 50mm 1.8..untuk potret lawa! prime lens y murah!!

(^_^)

corneamelayu said...

nanti dulu la pisz...baru je labur, blum ada hasil gambar yg cun...ada sen lebih nanti baru la beli ...hehe...

Ummu Abiha said...

Ako sokong lu nye niche..
Skang ni memang kalau nak introduce benda especially makanan ke, mainan ke byk company suka guna bebudak.. Dorang just guna gambar2 yang menarik utk di iklankan (save cost) n di filemkan.. picture movie gitu.. entah, ako pun bukan reti sangat.. pape pun ako suka sangat tgk gambar bebudak especially babies (rasanya ramai gak yang suka kan)... Skang pun ramai yang forward email gambar baby n todlers instead of asyik2 pemandangan kan. Mungkin pas ni lu dapat job ngan advertising company ke kan.. Tak pun lu leh tunjuk portfolio lu kat company2 gitu as part time job kan.. hehehehe...
All da best k.. What eva pun yang penting, KITA ENJOY!!!!

Hidemichimomotani said...

Lama tk tgk Aiman...

Apalagas...buat la bisnes kad!hehe.

- - - - -- - APISZ- - - - - - said...

bila photocamp?

corneamelayu said...

nxt week bro...23-25..aku pegi dgn member opis..