Nuffnang

Thursday, April 3, 2008

Kuasa Allah yang Maha Esa




Assalamualaikum / Hi,

It's been quite sometimes jugak aku tak update blog aku ni. Bukan malas, tapi aku rasa macam xde apa yg menarik utk aku coretkan kat sini. Pendapat aku, aku x patut 'suap' korang dgn benda/hal yang xde faedah.



But, today aku rasa aku nak post soma images yg aku dapat drpd email yg kawan2 aku forward. Sometimes images yg aku dapat tu, images yg x elok. Bila tgk gambar yg menyebabkan degupan jantung aku ni bertambah laju (korang tau la gambar yang macamna kan?...) akan bertambah dosa apabila aku melihatnya, kena plak skang ni tgk kecoh pasal
Sufiah@Shilpa Lee buat hal kat negara bekas penjajah Malaysia tu. Terdetik utk aku post images yg aku dpt dari email smlm, dgn tujuan dan niat aku untuk kita sama sama ingat kepada Pencipta segala makhluk di muka Bumi ni. Bila tgk je gambar gambar tu semua, aku jadi bertambah takut. Rasa terlalu kerdil, byk dosa yg aku dah buat. MATI?!!..mmg aku selalu ingat mati. Lately, bertambah kuat perasaan ingat ajal. Ajal, sesuatu yg sudah pasti. Cuma kita x tau bila kita akan 'dijemput'. Aku rasa sekarang ni macam ramai yg dah x ingat pasal tu.



2/4/2008, petang dlm jam 3 atau 4 ptg. Masa tu aku tgh setup new computer for VP aku. Aku dgr guruh berdentum dentum masa tu. Dgr air hujan mengalir deras. Aku tgk ke tingkap opis VP aku. "PERGHHHHHHHHH....gelap gile siot..." aku berbisik...aku buat dek je masa tu..skali sku terpandang la plak jam kat dlm opis tu.."huh, blum pukul 5 ptg lagi"..."tapi apasal gelap sgt macam dah pukul 8 mlm"...aku sound kat VP..."gelap betul kat luar tu Bos"..."cermin tu tinted" Bos aku cakap. Dia bukak tingkap, "perghhh, mmg gelap mcm dah maghrib" bisik aku lagi.

Tiba2 aku rasa takut. "Astarghfirullahal'azim, macam dah nak kiamat!!!"..."agaknye mcm ni kot bila sampai masa nanti".........sampai skang aku takut. Pagi tadi aku tgk mendung sgt kat Putrajaya tu. Aku rasa macam x nak pegi kerja. Rasa mcm x sanggup berjauhan dari anak isteri aku. Takut sesuatu bencana nak jadi. Macamanapun aku berserah pada yg MAHA KUASA, ALLAH swt.



Aku x tau macamana nak pesan atau macamana nak tinggalkan pesan. Yang ak boleh buat, aku post images yg aku dpt smlm untuk renungan dan iktibar kita semua. Terima kasih pada kawan kawan aku tu. Terima kasih jugak pada photographer yg snap & forward images tu (aku x tau siapa photographer tu)....

2 comments:

titan said...

ko ke yang ambil gambar kilat tu? Itu guruh ke kilat?

corneamelayu said...

bukan aku yg snap gambar tu..gambar tu aku dpt email dr kawan aku...aku post kat sini, sbb utk kita sama sama ingat kan kuasa Allah...