Nuffnang

Tuesday, June 29, 2010

Serabut lagi

Ya..aku masih serabut. Macam-macam hal skang ni. Bayangkan ngam-ngam aku cukup 9 tahun keja kat kompeni skang, tetiba Bos aku hantar aku ke bangunan lain. Terus rentap tahap keseronokan aku yang konon kononnya nak enjoy sbb dpt bonus yang berbulan-bulan tu...kononnya nak pasang air-cond kat umah pun terbantut. Nak beli lense baru? simpan je la ...

Mana pegi tawaran diorg nak transfer aku pegi ke subsidiary lain? Arghh.. aku x kejar pun utk pegi ke Barcelona tu. Kalau dpt pegi, bonus la. Tapi macamana nak pegi kalau aku x jadi join subsidiary lagi satu tu??

Lepas sebulan aku kat tpt baru ni, atas bantuan dan maklumat 'mato mato' kat HQ, aku jumpa bos besar subsidiary lagi satu tu.

"Bos, dgr cite ada kosong kat subsidiary lagi satu ni, Btul ke"...aku tanya.
"Btol la tu. Kenapa?" Bos subsidiary lagi satu tanya.
"Bila aku bleh join subsidiary lagi satu ni Bos?". Aku tanya lagi."lagipun ada kosongkan"?.
"Mmg ada kosong, tapi bukan standard kau nak buat keja mcm ni. Kau punya standard lain dah. Kalau kau masuk skang, kau akan ke belakang balik. Lain la kalau kau sanggup". Bos tu jawab.

Sambil cover hidung daripada kembang.."ala, boleh la Bos. Tak kisah la janji saya join dulu subsidiary lagi satu ni. Nak tggu system masuk, x tau bila plak"...aku adjust skit ..

"Ok. Nanti aku jumpa Bos besar". Kata bos subsidiary satu lagi.

Caya la.

2 minggu lepas kejadian tu..

"Bos, camana bos?..Bila bleh join? Big Bos ok ke?"..bertalu talu peluru mesingan keluar.
"Big bos ok. Dia setuju. Tapi Bos kau mintak tempoh 2 bulan". bos subsidiary bagi tau.
"Orait Bos "...caya la...

Selepas sebulan maklumat diterima...aku kembali serabut. Kembali tertekan. sebab bila aku tanya bos aku skang ni dia kata "Candidate x best la, baru kena gempak skit dah menggigil". "ada gak Candidate yang x leh buat report. English pun kantoi".

Ceit!!!...apa punya jawapan la. Semua candidate tu Degree holder. Ada yg ada experience. Takkan la aku yg skolah x tggi ni lagi terer dari diorg....

Pada korang yang ada kroni kroni nak mintak keja sbg Jurutera...sila la fwd resume kat kau dgn segera. Tahap kesegeraan mengatasi makanan segera. Keja x susah, cuma aku je yg x minat. Takde jiwa kat bidang keja skang ni....tu je...sbb tu aku harap sgt utk tukar ke subsidiary satu lagi....

1 comment:

razmin said...

G..aku nak...hehehe..mesti x bagi nyer..bagi a detail jobscope, bole a aku war warkan. mana tau ada yg kau kenan...