Nuffnang

Tuesday, February 24, 2009

Trofi

Ada je yang x kena sejak 1st Day aku kat Photocamp ni...memula depa salah print nama aku...Aku tak kisah lagi...Lepas tu, aku mcm terkejut gak la sbb expectation dari CS ni mmg tinggi...dan CS letak high benchmark utk peserta program ni...aku ni dah la ZERO dlm fotografi...DSLR pun baru je brapa minggu beli...masak aku!!!...tapi itu semua x bleh dijadikan alasan..

1st day, sesi pagi, kira OK la...mmg basic rules photography...x susah sgt...tapi berpeluh gak la nak paham gambar yang cmana nak kena amik...tu baru yang basic...

Sesi ptg plak, kena shoot siap dgn directing lagi...ni yg aku lemah...dgn yang aku kenal pun aku kantoi..ni kan nak direct org kat KG Janda Baik ni....seperti yang aku jangka...semua gambar yang aku amik...SAMPAH!!!....siap kena kutuk lagi dgn SN & pengkritik jemputan...panas oi telinga dengar kutukan diorg...kalau x tahan kompom balik punye...

Nak tido mlm pun payah...terngiang-ngiang lagi kutukan diorg...xpe...aku nak belajar...walaupun aku xde basic, tapi sebab aku nak belajar...aku redah je...

2nd day, sesi pagi...shoot storytelling plak...aduh...dah la yang semalm tu kantoi!!!...tapi masa SN terangkan pasal story telling tu, aku dah imagine nak buat cmana...tapi group member aku x nak buat...diorg kata susah...hmmm...disebabkan ni task berkumpulan, aku ikutkan aje apa yang diorg nak buat...dlm hati, aku tau musti prob nak shoot nanti...kompom....semua gambar yg kitorg shoot, RUBBISH!!!...FLAT!!!...Elok format je memory kad kamera korang tu...bak kata pengkritik jemputan...aku tgk semua group member aku dah feel down abis dah...

Sesi ptg plak, subject lighting...aku suka dgn sesi ni, Tema Underground plak tu...tapi aku x dpt nak buat lebih...layan je kehendak group aku...lagi pun diorg lebih otai dari aku....shoot kat resort je..dlm chalet...dalam pada tu, ada satu kejadian yg berlaku..one of groupmember aku give up. Aku pun x paham kenapa dia give up. Padahal since day 1, gambar dia dpt pujian dari SN. Kalau diikutkan aku la yg akan give up sbb aku yg teruk kena kritik..Tapi ntah la..susah nak cakap..
aku suka dgn group hedgebeewhy nye topic assignment pagi dgn petang...korang tggu je la dia upload nanti...superb beb...

Disebabkan task sesi pagi, kitorg sucks...maka kami dihadiahkan Trofi of Rubbish pada mlm nye!!!!....dah agak dah pun...so aku x panas telinga kena sound mlm tadi...tak tau la hedgebeewhy ada sanp gamba aku julang trofi ke tak tadi...kalau ada nanti aku upload...huahaha...

So esok, final assignment sblm balik...aku tak nak julang trofi tu lagi...aku nak amik gambar yg bebetul gambar....masalahnye plak..scene yg aku dapat tu x best...susah la skit...tapi x pe...biar dpt yg susah..nanti kalau bila nak amik gambar lain senang.....nanti aku balik Putrajaya aku upload hasil kerja aku yg dilabelkan sbg sampah ek....

Ni aku nak pesan...kalau sesaipa yang nak layan fotografi, nak blaja dgn SN...elok dah ada basic...kalau x ...kena mcm aku la nanti...kalau bleh tahan kena kutuk...kena sound....xpe. Sbb depa x ajar basic fotograi teknik tu semua...mcm aku ckp tadi, CS set benchmark yg tggi lm fotografi ni...kalau nak pegi jugak tanpa ada basic, bleh gak, sbb bleh biasakan diri & dpt ilmu fotografi yg mmg susah nak dpt kat tpt lain...

5 comments:

aYu MaCCa said...

sabor abg nik..

i.am.belle said...

OOoooooOOOO tgh sibuk layan fotografi rupa-rupanya. chayok! chayok!

CM jgn lupa ambik TAG 'mari kita lihat siapa yg kena siri 3' kat blog aku tahu. lalala...

corneamelayu said...

wei ayu...jgn pggl aku abg nik la!!!

belle - orait nanti aku usha...bila penat dah ilang aku, layan...

school of thoughts said...

abg nik... eh, ang poji. jgn putus asa.

corneamelayu said...

kalau putus asa, aku x abiskan kursus tu...alhamdulillah...aku berjaya bertahan demi kerana menuntut ilmu...